Jouw contentmarketingpagina kan er uitzien zoals deze pagina. Voor slechts € 2.500 doe jij jouw verhaal aan duizenden lezers.

Meer informatie 

 

Reportage

Met bouwkeet op schoolplein

laten zien dat de bouw ‘cool’ is

Lees verder


Wat gebeurt er toch achter die hekken? Veel kinderen hebben geen idee, voor hen is de bouw een vrij onbekende wereld. En daar moet wat aan gebeuren, vooral nu de bouw kampt met een tekort aan personeel, vinden de bouwbedrijven Van der Gragt en Geel Ronitz. Daarom hebben deze Noord-Hollandse bouwers een bouwkeet ingericht waarin basisschoolleerlingen kennis maken met het vak.

 

Ooit was ie rijp voor de sloop. Maar de oude bouwkeet van bouwbedrijf van der Gragt ziet er nu weer als nieuw uit: met felle kleuren en vrolijke plaatjes van bouwvakkers aan de buitenkant en bouwspelletjes binnenin, is de keet haast niet meer herkenbaar. De keet heeft ook een nieuw doel gekregen: elke week doet ie een basisschool aan in de regio Zaanstreek-Waterland. Zodat kinderen in de leeftijdscategorie 5 t/m 8 jaar kennis kunnen maken met de wondere wereld van de bouw.

‘We willen laten zien dat de bouw cool is’

“We willen met onze keet de bouw positief promoten”, vertelt Ron van der Stege, projectleider van bouwbedrijf Van der Gragt, terwijl hij trots om zich heen kijkt in zijn compleet verbouwde keet. Op dat moment staat de bouwkeet vlak voor het schoolplein van basisschool De Balein in De Rijp. Een groepje kinderen is net gestart met de les: ze krijgen aan de hand van foto’s uitleg over het werk op de bouwplaats. “We willen kinderen op vroege leeftijd al een indruk geven van de bouw en laten zien dat het werk dat je kunt doen op een bouwplaats, cool is. Want de bouw heeft niet zo’n positief imago. Ouders zeggen vaak tegen hun kinderen: je moet daar niet gaan werken, dan gaat je rug eraan. We hopen door ze een beetje kennis bij te brengen, dat hun beeld gaat veranderen.”


In jouw content marketing pagina kan je direct leads genereren of aanmeldingen verzamelen. Tegen een meerprijs van slechts € 500.


Meer informatie


‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen’

Maar is dit niet veel te vroeg? “Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat we hiermee niet direct nieuwe medewerkers opleiden”, knikt Van der Stege instemmend. “Maar aan de andere kant kun je niet vroeg genoeg beginnen. Leerlingen in deze leeftijd absorberen nog heel veel. Dat zien we ook altijd aan de Dag van de Bouw, een jaarlijks evenement voor jonge kinderen. Als de kinderen een jaar later terugkomen, weten ze nog précies wat ze het jaar daarvoor hebben gedaan.”

Als voorbeeld wijst Van der Stege op een jongetje in de groep. Bij elke vraag van de instructeur steekt de leerling enthousiast zijn hand op en kraamt het antwoord uit. “Zijn vader werkt in de bouw, en zoals je ziet, weet hij er daardoor veel van het werk af.” 

 

Vergroot de impact van jouw content door de inzet van een spetterende video. De bezoeker houdt met het gebruik van video zijn aandacht langer vast en kan deze door het gebruik van beeldmateriaal ook beter onthouden. Het gebruik van video is optioneel en kan geplaatst worden tegen een meerprijs van € 500.

 

Kosteloos langs basisscholen

Volgens de bouwbedrijven wordt op basisscholen te weinig les gegeven over het werk in de bouw. “Dat merk ik ook aan mijn eigen kinderen”, vertelt Rutger Ronitz, projectleider van Geel Ronitz Bouwgroep, terwijl hij de kinderen in de groep met een grote glimlach gaande slaat. De leerlingen zijn inmiddels begonnen met de bouwopdrachten die uitgestald staan in de keet. “Ze bezoeken wel bakkers en musea, maar langs een bouwplaats gaan ze niet. Dat komt omdat de kosten voor een bezoek vrij hoog liggen en qua veiligheidsregels haast onbegonnen is. Daarom zijn wij bij Bouwend Zaanstreek Waterland (onderdeel van Bouwend Nederland) gaan lobbyen om dit project op touw te zetten. We hebben deze oude bouwkeet ingericht en we hebben sponsoren gevonden. Daardoor kunnen we nu kosteloos bij basisscholen langsgaan.”

De bouwers hebben de ‘wereld van de bouw’ in de keet zo echt mogelijk proberen weer te geven. In hoeverre dat natuurlijk mogelijk is in een keet van 24 vierkante meter. In elk hoekje van de keet staat een bouwopdracht en aan de muur hangen foto’s van bouwprojecten. “Kinderen mogen hier doen wat thuis niet mag. Lekker hameren en schroeven. Ze krijgen het gevoel dat ze zich op een bouwplaats bevinden. Het moet een beleving zijn voor ze”, vertelt Van der Stege.

 

Riolering aanleggen en kozijn in elkaar puzzelen

De opdrachten die de kinderen in de keet doen, bestaan uit diverse disciplines uit de bouw. Zo kunnen de kinderen een vogelhuisje in elkaar timmeren, rioleringsbuisjes in elkaar zetten, een kozijn in elkaar puzzelen, een ventilatiesysteem in elkaar zetten en een elektracircuit in elkaar klikken. Maar ook een Zaanse gevel schroeven en met een mini-hijskraan dakbedekking optillen zijn uitdagingen waar de leerlingen zich aan wagen.

“Hoe we dat hebben bedacht? Nou dat is niet over een nacht ijs gegaan. Onze eigen kinderen hebben de onderdelen getest. Zo is ook de leeftijdscategorie eruit gekomen. Want het moet leuk en informatief zijn, maar ook niet te moeilijk en te behappen voor de instructeur”, legt Ronitz uit.

reportage - foto in keet

Rutger Ronitz (L) en Ron van der Stege (R) met de basisschoolkinderen in de keet. (Foto: Foto Ronald Bakker)

Bouwbedrijven zelf ook last van weinig personeel

Van der Stege en Ronitz hebben de afgelopen tijd veel energie in het project gestoken. En nog steeds zijn ze er bijna dagelijks mee bezig. Ze hebben niet alleen gezorgd voor het verbouwen van de keet en de zoektocht naar sponsoren, maar ze zorgen ook voor de planningen en dat de spullen aangeleverd worden. “Af en toe komen we ook nog zelf kijken. Maar we zijn er niet elke dag bij hoor, daarvoor hebben we het te druk”, vertelt Van der Stege.

De bouwbedrijven kampen zelf ook met een tekort aan personeel. Al kunnen beide het op dit moment nog redelijk goed behappen. Van der Stege: “We besteden veel uit, zo’n 90 procent. En de overige 10% aan timmerwerk vullen we zelf in. Daar kunnen we nu nog mee uit de voeten, maar er komt steeds meer werk en er komt een moment aan dat we nog meer moeten uitbesteden.”

 

Komende half jaar zit agenda propvol

Na een uurtje schroeven, timmeren en puzzelen, is het avontuur in de bouwkeet voor de groep kinderen voorbij. Vrolijk gaan ze met “We willen kinderen op vroege leeftijd al een indruk geven van de bouw en laten zien dat het werk dat je kunt doen op een bouwplaats, cool is.“ hun getimmerde vogelhuisje in de hand weer terug naar de school. Op school krijgen ze nog een paar keer les over de bouw, zodat de opdrachten in de keet beter blijven hangen.

Voor Ronitz en van de Stege is het avontuur nog lang niet afgelopen. Integendeel, het is eigenlijk nog maar net begonnen. De komende drie jaar zal het Bouwhuis de scholen nog aan doen en dan zal er worden gekeken of het project verder wordt voortgezet. “Wat we daarna gaan doen, weten we nog niet. Misschien gaan we er wel mee door. Misschien doen we iets anders. Of we breiden we onze keet uit. We hebben al een gesprek gehad met een civiel werker, die wil graag met een klein kraantje naast onze keet gaan staan. Dan kunnen kinderen ervaren hoe het is om daarin te zitten”, besluit Ronitz.

reportage: bouwkeet op schoolplein

Loading ...